”Du är redan naken – det finns ingen anledning att inte följa ditt hjärta”
Citatet som levereras så elegant av Steve Jobs under sitt Commencement Speech  vid Stanford ger mig rysningar och får min hud att knottras.
I talet som jag rekommenderar dig att se, pratar Jobs om vikten av att göra saker utan att nödvändigtvis förstå varför vi gör dem….just då. Vi kan inte se hur saker och ting hänger ihop eller kommer att hänga ihop i förväg. Vi kan bara se hur dessa företeelser verkar  sammankopplas längre fram i tiden.
Jobs, som hoppade av skolan och aldrig tog examen litade till sin intuition och litade på att han, genom att göra det, öppnade upp för något annat. Och som du vet bestämde han sig så småningom för att öppna upp ett garage……….😊
“Trust in something to connect” är superentreprenörens råd till de studenter som nu ska möta livet utanför skolan.
Lita på att det du känner starkt för kommer att ha en koppling till något annat. Att det du gör kommer att leda dig till något du inte kan se just nu.

Vi är skolade till att tänka “förnuftigt” och att kunna argumentera för våra ställningstaganden. Vi får lära oss att vissa vägar leder framåt och vi har en särskild förkärlek för raksträckor där det är lätt att se vad som kommer att dyka upp på vägen. Där finns inga berg och inga dalar. Inga sug eller kittlingar, utan en rak och säker transportsträcka från en plats till en annan.
Vi har olika val av transportsträcka att färdas genom livet och vi väljer antingen att ta raksträckan (som också kommer att gå snabbast) eller den som kommer att kännas mer i magen; den med backar, berg och dalar.
Att vi är få som föredrar den senare transportsträckan är tydligt.
 ”State of the Global Workplace” visar att 75% av svenskarna är oengagerade och bara går till jobbet för att få sin lön. Omvandlat till resonemanget och metaforen ovan har 75% alltså valt den färdväg som kommer att innehålla minst toppar och dalar. En sträcka där de inte möter nya situationer, nya människor eller förundras över storslagenheten runt den väg som bara tar dem till eller från arbetet.

Varför ser det nu ut på det här viset? Det är inte särskilt konstigt alls!  Vi  får tidigt  lära oss en redan på förhand utstakad väg: Skaffa dig en utbildning, sedan en fast anställning där du tryggt och säkert kan bygga upp en framtid. Och allt detta är ju jättebra, så länge vi bygger den här framtiden under lust och glädje.
För inte menar vi väl i alla fall att vi ska köra samma sträcka dag ut och dag in i avsaknad av  engagemang eller lust? Med enda tröst att vi snart har kört den här sträckan för allra sista gången och nu äntligen ska få ägna oss åt det vi egentligen velat ägna oss åt hela tiden, men som verkat så dumt….så naivt.
Under raksträckan behöver vi inte fundera över var vi ska stanna för att äta vår medhavda matsäck , om vi nu tycker att vi har tid att njuta av en sådan. Här finns tydligt markerade rastplatser, som indikerar att “här är det läge att stanna” och det gör vi ju, för då slipper vi tänka på andra platser som kanske kan leverera en ännu bättre upplevelse.
“Trust in something to connect” säger Jobs. Lyssna på din intuition, följ ditt hjärta och lita på, att så länge du gör det du verkligen älskar, så kommer saker och ting att hänga ihop längre fram på vägen.
“Stay hungry, stay foolish” är Jobs avslutningsord till de förväntansfulla studenterna vid Stanford.
Ja, inte vet jag…
Det kanske är dumt att inte ta raksträckan. Den uppfattas av de flesta som det säkraste alternativet och om det bara handlar om att förflytta mig från en punkt till en annan, så  verkar det så klart rimligare att ta den.
Men tänk om jag faktiskt vill se något på vägen? Om jag vill förundras över den vackra omgivningen och känna hur det suger och kittlar i magen på den branta  vägen ned i en dalgång? Om jag vill uppleva spänningen från att inte veta vad eller vem som kommer att stå framför mig när jag passerat backkrönet? Vad väljer jag då?

Och tänk om jag tappar något jag behöver på vägen om jag väljer en sådan här väg? Tänk om jag kör av vägen, eller plötsligt stannar vid en punkt och upptäcker att jag saknar något? Tänk om jag följer fel väg? Tänk om….tänk om….tänk om…….
Då tänker jag på Steve Jobs ord och hur han i det där lilla garaget plötsligt upptäckte vad en oansenlig kurs i kalligrafi skulle komma att betyda.
”Jag är redan naken – det finns ingen anledning att inte följa mitt hjärta”
Sophia W Renemar

Välkomna att besöka oss för att ta reda på mer om hur vi stärker och utvecklar kvinnors företagande!
Vi sitter på  på S:t Olofsgatan 9B i Uppsala mellan 09.00 och 17.00 (oftast både tidigare och senare)
Om du är intresserad av vår verksamhet – boka ett fikamöte med Hera Hub Uppsalas grundare Sophia Renemar här: Fikamöte
Hera Hub Uppsala i social media:
FACEBOOK
INSTAGRAM